Eerste elektrische vlucht vanaf vliegveld Hilversum

17 november 2017

De eerste vlucht met een elektrisch produktievliegtuig in het Nederlandse luchtruim heeft op vrijdag 13 oktober 2017 plaatsgevonden. Een Pipistrel Alpha Electro maakte een vlucht vanaf vliegveld Hilversum naar de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg.

De Pipistrel is vanuit Slovenië naar Hilversum vervoerd op een trailer en daar in elkaar gezet. De Sloveense fabriekspiloot van deze historische vlucht was Nejc Faganelj, de passagier was vice-admiraal Arie Jan de Waard, directeur Defensie Materieel Organisatie. In het Nationaal Militair Museum op Soesterberg werd in dat weekend namelijk het evenement Science for Humanity gehouden.

De Pipistrel Alpha Electro is een tweepersoons trainingsvliegtuig (EASA-LSA) met een innovatieve propeller die wordt aangedreven door een 60 kW (80 pk) elektromotor. Deze lichtgewicht motor weegt slechts 20 kilogram. Het battery pack bevat accu’s die goed zijn voor 21kWh en daar kan circa 1,5 uur mee worden gevlogen. In de praktijk betekent dat een vluchtduur van één uur plus 30 minuten reserve voordat er een fast recharge van 45 tot 60 minuten nodig is. Gedurende de vlucht wordt bij het dalen tot 13% energie teruggewonnen door de speciaal ontworpen "propmill" propeller die energie kan opwekken door de technologie van regenerative breaking. De kosten van de groene elektriciteit die nodig is voor een uur vliegen bedragen ongeveer € 2,-. De Pipistrel Alpha Electro heeft een maximaal startgewicht van 600 kg en een usefull payload van 250 kg. Het heeft een korte take off distance en een klimvermogen van meer dan 1250 voet per minuut.

Daarmee is de Pipistrel Alpha Electro een ideaal stil en duurzaam trainingstoestel voor vliegscholen, vooral op een groen vliegveld als Hilversum. Er was grote belangstelling van landelijke media, regionale media en de vakpers. Het college van Burgemeester en Wethouders van Hilversum en Wijdemeren toonden ook veel interesse in deze duurzame technologische innovatie. Werkelijk een "Tesla met Vleugels"!

Vanaf 2019 kan Vliegschool Hilversum met dit toestel gaan les geven. Pipistrel wordt in de Benelux geleverd door importeur iFly.

Bestanden bij dit bericht
Video's
NOS op 3 over elektrisch vliegen
Review door AVweb van de Pipistrel Alpha Electro
Terug naar vorige pagina