Circuits EHHV in Google Earth

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende luchtverkeerscircuits van Vliegveld Hilversum kan je op bijgaande bestanden klikken (.KMZ downloads). Save ze op je harde schijf en klik ze aan.

Google Earth opent dan en geeft de verschillende circuits weer. Een luchtverkeerscircuit is de buitengrens van het gebied waar een vliegtuig zich mag bevinden als het een start en landing op dezelfde baan maakt. Er zijn ook strikte hoogtes aan verbonden.

Vliegveld Hilversum heeft 3 start-/landingsbanen en er zijn 6 verschillende circuits mogelijk. Een landingsbaan (of runway in het Engels) wordt aangegeven met een nummer. RWY 25 staat voor de baan in de richting van 250 graden op het kompas. Piloten zijn heel goed in afkortingen; ze laten de laatste "0" altijd weg bij de baannummers! Een circuit bestaat uit benen ("legs"). Je moet voor een rondje 4 keer linksaf of 4 keer rechtsaf.

Om geluidshinder te voorkomen, buigt het circuit met opstijgend verkeer van baan 31 reeds af vóór de bebouwing van Loosdrecht.

Als voorbeeld een rondje in circuit van RWY 25:

  • Lining up runway 25 (op de grond de baan oprijden)
  • Upwind leg (starten en klimmen richting 25)
  • Een 90 graden bocht naar links draaien naar Crosswind leg 16
  • Een 90 graden bocht naar links draaien naar Downwind leg 07 (we vliegen nu op precies 213 meter hoogte, ofwel 700 voet, in de tegenovergestelde richting waar we zijn opgestegen)
  • Een 90 graden bocht naar links draaien naar Base leg richting 34
  • Een 90 graden bocht naar links draaien naar Final runway 25 (op circa 500 voet, minimaal 300 voet)
  • Landen op runway 25


Deze bestanden zijn bedoeld om een idee te geven van het Vliegveld en de mogelijke circuits, en natuurlijk niet voor de echte vluchtvoorbereiding door piloten. Want die gebruiken de officiële "Visual Approach Charts".

Terug naar vorige pagina Delen op Facebook Tweeten op Twitter