ZKH Prins Bernhard

ZKH Prins Bernhard was een groot luchtvaartliefhebber en bekwaam piloot. Hij is een frequente bezoeker van Vliegveld Hilversum geweest, vooral toen hij nog met Koningin Juliana in paleis Soestdijk woonde. De prins is vele jaren de beschermheer van Vliegveld Hilversum geweest.

Prins Bernhard vestigde zich na de oorlog in Hilversum op de Zwaluwenberg bij de grens van Hollandsche Rading als Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, tot de ontknoping van de Lockheed-affaire in 1976. De inspectie zetelt er nog.

Hiernaast enige foto's van Prins Bernhard op Vliegveld Hilversum.

  • De officiële (her-)opening van het vliegveld na de herstelwerkzaamheden in verband met de tweede wereldoorlog op 10 juli 1948.
  • Met zijn eigen vliegtuig, een Stinson L-5B-VW Sentinel PH-PBB (Prins Bernhard Bravo), kwam Prins Bernhard de opening verrichten. De PH-PBA is een Douglas Dakota.
  • ISACAR Rally 1979.
  • Zijn laatste vlucht in de PH-MBW.
  • Onze Koning voor een Fuji FA-200.

 

Tegenwoordig wordt jaarlijks nog de B-Cup georganiseerd op vliegveld Hilversum. De B-cup is een wedstrijd ter ere van Prins Bernhard, de beschermheer van Paraclub Icarus (nu PCMN) en de vliegclub ACHA. Desondanks is deze wedstrijd voor alle vaste gebruikers van vliegveld Hilversum. Wie zal dit jaar de meest nauwkeurige doellanding kan maken? Wordt het een zwever, een para of een motorvlieger? Saillant detail: De vlieger van de PH-TGC heeft bij deze wedstrijd twee petten op, want nadat hij de parachutisten van PCMN heeft gedropt zal hij zelf ook meedoen aan de wedstrijd in de categorie motervliegtuigen. Na afloop van dit spectaculaire evenement is er traditiegetrouw een BBQ.

Heropening Vliegveld Hilversum op 10 juli 1948 Heropening Vliegveld Hilversum op 10 juli 1948 PH-PBB van ZKH Prins Bernhard PH-PBB van ZKH Prins Bernhard ISACAR 1979 ISACAR 1979 Fuji FA-200 en Tiger Moth Fuji FA-200 en Tiger Moth B-CUP B-CUP Koning Willem Alexander voor een Fuji FA-200 Koning Willem Alexander voor een Fuji FA-200 Koning Willem Alexander als piloot van een Fuji FA-200 Koning Willem Alexander als piloot van een Fuji FA-200
Terug naar vorige pagina Delen op Facebook Tweeten op Twitter