General Aviation

Wat is General Aviation?

General Aviation (GA) (in Nederland ook wel genoemd kleine luchtvaart) is de verzamelnaam voor vliegtuigen en andere luchtvaartuigen die niet tot de grote passagiersvliegtuigen kunnen worden gerekend en geen vracht vervoeren.

Sportvliegtuigen, vliegtuigen met reclameslepen, luchtballonnen en zweefvliegtuigen vallen bijvoorbeeld in deze categorie. GA is onder meer verantwoordelijk voor het regionale vervoer, ambulance- en SAR-vluchten (Search And Rescue) met helicopters, gewasbescherming, luchtfotografie en luchtverkenning.

General Aviation is daarnaast de kweekvijver voor de grote luchtvaart. Alle in Nederland opgeleide piloten volgen hun opleiding bij een vliegschool op één van de regionale of kleine vliegvelden. Veel piloten die nu een Airbus of Boeing besturen zijn als tiener begonnen op een zomerkamp zweefvliegen.

Het idee leeft hier en daar dat de GA alleen voor de recreatie is en alleen beschikbaar voor rijke mensen. Vliegen is echter voor iedereen bereikbaar, zeker bij een zweefvliegclub. GA is een belangrijke bedrijfstak waarvan de nut en noodzaak niet in twijfel getrokken zou moeten worden. Helaas heeft het puur recreatieve beeld van GA wel geleid tot steeds scherpere regelgeving.

Bijna 90% van de totale luchtvloot in Nederland, ruim 2300 luchtvaartuigen, bestaat uit luchtvaartuigen die gerekend worden tot de GA. Al die toestellen moeten deskundig en veilig worden onderhouden, en dat draagt weer bij aan de werkgelegenheid in Nederland.

Terug naar vorige pagina Delen op Facebook Tweeten op Twitter