Sportvliegen bij het 32nd TFS

32nd Tactical Fighter Squadron

De United States Air Force (afgekort tot USAF) is de Amerikaanse luchtmacht, het onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten dat verantwoordelijk is voor de oorlogsvoering in de lucht. De luchtmacht werd een afzonderlijk krijgsmachtonderdeel op 18 september 1947. Hiervoor was het een onderdeel van de landstrijdkrachten als aangeduid met United States Army Air Forces (afgekort tot USAAF). De Amerikaanse luchtmacht is de grootste en meest technologisch geavanceerde luchtmacht ter wereld.

De taak van de luchtmacht was van meet af aan redelijk divers: luchtverdediging, nucleaire aanval, ondersteuning van landstrijdkrachten en strategisch luchttransport zijn enkele hiervan. Hiertoe was de USAF opgedeeld in verschillende onderdelen (commando's) waaronder ook speciale onderdelen voor de taken in Europa en Azië, namelijk de United States Air Forces in Europe en het United States Pacific Air Forces.

In Nederland was lange tijd een luchtverdedingssquadron gestationeerd te Soesterberg (32nd Tactical Fighter Squadron). Deze had tot taak het Nederlandse luchtruim te beschermen tegen indringers van het Warschaupact. Dit was het enige squadron van de Amerikaanse luchtmacht dat onder operationeel bevel stond van een ander land. Met het eindigen van de Koude Oorlog werd dit squadron teruggetrokken en ontbonden. Er werd gevlogen met McDonnell F-4 Phantoms die heel veel geluid en rook produceerden!

Op vliegveld Hilversum kon men echter ook vreedzaam sportvliegen bij het 32nd TFS. De vliegcub "Camp New Amsterdam Aero Club" werd in 1971 opgericht en had maar liefst 73 leden. Er waren een Cessna 150 en een Cessna 172 op Vliegveld Hilversum gestationeerd, voorzien van het roundel van het 32nd TFS in de staart.

Cessna 150 van het 32nd TFS Cessna 150 van het 32nd TFS Badge 32nd TFS Badge 32nd TFS McDonnell F-4 Phantom McDonnell F-4 Phantom
Terug naar vorige pagina Delen op Facebook Tweeten op Twitter