Het Seinenvierkant

Het Seinenvierkant op de grond bij de windzak geeft informatie aan piloten over het vliegveld. Bijvoorbeeld welke baan in gebruik is, of er zwevers actief zijn en hoe het luchtverkeerscircuit gevlogen moet worden. Klik op de afbeelding voor een grotere (leesbare) versie.

Het Seinenvierkant op Vliegveld Hilversum

 

Vliegtuigen vliegen volgens een "luchtverkeerscircuit" naar de start- en landingssbaan. De "benen" (legs) van het circuit zijn achtereenvolgens na de start: upwind, crosswind, downwind, base en final. Zie de afbeelding rechts.

De windzak geeft piloten informatie over de richting van de wind en de windkracht. Vliegtuigen landen en stijgen bij voorkeur recht tegen de wind in op. Een beetje wind van opzij heet crosswind. Aan de knik in de windzak kan je zien hoe hard het waait. Iedere baan (rood of wit) staat voor 5 knopen wind. Voorbeeld: een knik na 2 banden is 10 knopen wind, dat is een wind van zo'n 18 kilometer per uur (en dat is weer ongeveer 3 beaufort).

De startbanen van de motorvliegers en de zweefvliegers liggen altijd parallel naast elkaar. Als motorvliegers een rechterhandcircuit vliegen, dan doen de zwevers een linkerhandcircuit. Zo zit je elkaar nooit in de weg!

Als bijvoorbeeld baan 25 in gebruik is, dan landen de vliegtuigen met hun neus richting 250 graden. Dat is bijna naar het westen. De vliegtuigen komen dan vanaf de hei over het bezoekersterrein om te landen. Bij het opstijgen gaan de motorkisten linksom en de zwevers rechtsom.

De Havendienst in de toren is verantwoordelijk voor de keuze van de baanrichting. Op het vliegveld Hilversum liggen 3 uitgezette startbanen op het gras. Er zijn dus 6 mogelijke baanrichtingen te kiezen (13-31, 18-36, 07-25). Die keuze wordt gemaakt op basis van de heersende wind, de veiligheid voor piloten en het minimaliseren van geluidsoverlast.

De Havendienst geeft ook over de radio informatie aan piloten welke baan in gebruik is en of er zwevers en para's actief zijn. Dat gebeurt op de luchtvaartband: dat zijn FM frequenties tussen 118 MHz en 137 MHz. De frequentie van Hilversum is 131.025 MHz.

Parachutisten stappen meestal uit hun vliegtuig boven de "parabak" nabij Westbroek, iets ten noorden van Utrecht. Soms, als het heel rustig is, wordt er ook boven het vliegveld zelf gesprongen.

Seinenvierkant Hilversum Seinenvierkant Hilversum Seinenvierkant in de sneeuw op Hilversum Seinenvierkant in de sneeuw op Hilversum Windzak vliegveld Hilversum Windzak vliegveld Hilversum Luchtverkeerscircuit Luchtverkeerscircuit Havendienst op Vliegveld Hilversum Havendienst op Vliegveld Hilversum
EHHV Circuit Runway 25 in use
Terug naar vorige pagina Delen op Facebook Tweeten op Twitter