Luchtvaartpolitie heeft handen vol aan drones

09 maart 2017

Gelukkig komen dronevliegers er steeds meer achter dat de veiligheid van iedereen wordt verhoogd als je je aan de regels houdt, net zoals dat "sinds mensenheugenis" ook van toepassing is voor de grote luchtvaart en de General Aviation. Maar de politie heeft haar handen nog vol...

In bijgaand artikel van RTL Nieuws staat een interview met een goed opgeleide professionele dronevlieger die er nog niet helemaal aan gewend is dat er strenge restricties zijn in het luchtruim.

Die strenge regels voor drones zijn er niets voor niets. Denk aan wat er bijvoorbeeld fout kan gaan met een drone van bijvoorbeeld 15 kilo boven de bebouwde kom, mensenmassa's, kerncentrales en in de buurt van Luchthaven Schiphol of het 'ongecontroleerde' groene vliegveld Hilversum.

Waar je wél en niet mag vliegen leren piloten van "echte vliegtuigen" vanaf de eerste dag van hun praktijkopleiding en in het theorievak Luchtvaartwetgeving. En dan nog gaat het af en toe fout vanwege onoplettendheid of navigatiefouten in onze (best complexe) luchtruimstructuur.

En ja, ook wij vinden die dronefoto's en -filmpjes natuurlijk prachtig en gunnen iedereen zijn hobby of beroep! Maar dat wil nog niet zeggen dat je "door een rood stoplicht mag rijden" om een mooi filmpje te maken...

Wij zoeken als Bestuur van de Stichting Vliegveld Hilversum af en toe de publiciteit om ook de grote groep hobbydronevliegers duidelijk te maken dat je binnen 3.000 meter (3 km) vanaf vliegveld Hilversum niet met drones mag vliegen. Zie bijgaande kaart.

Dronevliegers, welkom in de mooie wereld van de luchtvaart, inclusief alle restricties die daar bij horen. Vlieg veilig!

Terug naar vorige pagina