Voorkomen van Airspace Infringements

18 juli 2016

Op donderdagavond 21 april jl. heeft Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) een informatiesessie gehouden in de grote hangaar van Vliegschool Hilversum over Flight Information Service & Safety voor General Aviation.

Dit nieuwsitem is met name ook bedoeld voor alle Hilversumse piloten die er op die avond niet bij konden zijn.

De presentatie werd gegeven door Sten en Alexander, beide werkzaam op de FIS, grote kans dat je ze in de lucht wel eens aan de lijn hebt gehad. Er waren zo'n 90 "Hilversumse" piloten van Vliegschool Hilversum, ACHA en Dwarf aanwezig.

De nadruk lag in deze meeting niet op wat LVNL allemaal doet, maar juist op de dialoog tussen verkeersleiding en vliegers. Van elkaar leren is het centrale thema.
Aan de orde is geweest:
✔ Wat doet het LVNL voor de GA?
✔ Werkgebied, best practices en de belangrijkste (nieuwe) procedures
✔ Wat gebeurt er als je als vlieger betrokken bent bij een incident?
✔ Uitleg voorvallenonderzoek, werkgroep airspace infringements
✔ Voorbeelden van airspace infringements / transponder voorvallen + statistieken
✔ Hoe werk je mee aan een just culture en dus veilig luchtvaartsysteem?
✔ Ideeën voor verbetering van veiligheid en procedures

Het was een zéér leerzame en leuke avond met veel vragen en antwoorden. Na afloop hebben we samen in Grote Hangaar van VSH gebroederlijk nog een biertje gedronken (natuurlijk met bitterballen), maar dat was pas nadat de aanwezigen een leuk relatiegeschenk van LVNL hadden bemachtigd ;-). Zeker voor herhaling vatbaar en hulde voor de sprekers van LVNL, die op deze manier de juiste toon bij vliegers helemaal weten te raken.
Op de bijgaande foto's zijn een paar sheets te zien, de hele presentatie zal worden verspreid door LVNL. Meer informatie over LVNL is te vinden op: www.lvnl.nl

Terug naar vorige pagina