Ontroerende documentaire "Het laatste uur in de zon"

17 november 2014

In Nederland zitten naar schatting zo'n 1.300 piloten zonder baan. De Hilversumse Suzanne Jansen, student Audiovisuele Media aan de HKU, heeft een documentaire gemaakt over haar broer Emile, werkloos piloot met een studieschuld van circa 150.000 euro.

Het laatste uur in de zon, een korte documentaire van Suzanne Jansen, is deze maand maar liefst 3 keer te zien op het Internationaal Documentary Film Festival te Amsterdam en maakt daarmee kans op de IDFA Award for Best Student Documentary. In de documentaire portretteert Suzanne haar broer Emile – een jonge piloot die door de economische crisis geen baan kan vinden in de luchtvaart. Emile heeft vroeger in zweefvliegtuigen gevlogen op vliegveld Hilversum. Zijn ouders hebben destijds een speciale piloten-lening afgesloten bij de bank met hun huis als onderpand. Een beslissing waarvan de gevolgen nu gedragen moeten worden door het hele gezin.
Beide ouders moeten weer werken om in ieder geval de rente over de lening te kunnen betalen, maar de kans dat de lening zelf kan worden afbetaald is klein. Deze financiële en mentale schuld zorgde voor veel frictie in het gezin. De bank heeft inmiddels de speciale balie - ingericht voor dit type leningen - opgeheven en wil niet met het gezin om de tafel om te kijken hoe ze uit deze situatie kunnen komen.

Het laatste uur in de zon schetst de oorsprong van de passie van Emile, hoe het vliegen hem betoverde en gelijk stond aan een gevoel van zorgeloosheid. Hoe anders is dat gevoel jaren later, nu zijn vliegbrevet is verlopen en zijn studieschuld hem – en zijn ouders – tegenwerkt? Een documentaire die de persoonlijke zijde van een actueel conflict laat zien, over het loslaten van verwachtingen en de zoektocht die volgt. Het laatste uur in de zon is een documentaire van Suzanne Jansen en een productie van Bananaz.

Vertoningen IDFA
Maandag 24 november 16.45 Brakke Grond Expozaal
Dinsdag 25 november 18.45 Munt 10
Zaterdag 29 november 21.15 Ketelhuis Zaal 1

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is een van de meest toonaangevende documentaire festivals ter wereld en vindt plaats tussen 19 en 30 november 2014. Meer informatie betreffende de vertoningen is te vinden op de website van het festival.

Terug naar vorige pagina