Bezoek van een Antonov An-2

18 september 2014

Een fotoverslag van het bezoek aan Vliegveld Hilversum van een prachtige oude dubbeldekker uit de Sovjet-Unie: de Antonov An-2 met registratie HA-ANI.

De Antonov An-2 (Russisch: Ан-2) (NAVO-codenaam: Colt) is een toestel dat door hoofdontwerper Oleg Antonov is ontworpen. Hij schetste het ontwerp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog zette Oleg het Antonov Aviation Scientific-Technical Complex op om de Antonov-tweedekker te fabriceren.

De Antonov An-2 werd in vele varianten gebouwd; er werden toestellen gebruikt voor passagiers, vracht, exploratie, ambulancedienst en landbouw. Het toestel kon uitgerust worden met wielen, ski's of drijvers. Het toestel bleek uiterst geschikt te zijn voor het harde leven in de Sovjet-Unie. Bovendien bleek het zo'n succes dat het ook in andere landen zoals Polen en China in licentie gebouwd werd. Er zijn in totaal zo'n 18.000 stuks gebouwd die veelal gebruikt werden in de voormalige Oostbloklanden.

Na de val van het communisme in Europa zijn veel toestellen opgekocht door westerlingen. Ze worden gebruikt door parachutespringers en in Canada en Amerika worden ze als transportvliegtuigen gebruikt naar de wildernissen van Alaska en het hoge noorden van Canada. Ook in Nederland bevinden zich twee vliegwaardige exemplaren van dit toestel. De Hongaars geregistreerde HA-ANI heeft haar thuisbasis op Texel Airport. Sinds 2003 is er een tweede Antonov 2 in Nederland te zien met registratie D-FONL, dat vanuit Teuge opereert. De firma Classic Wings, in het bezit van een vervoersvergunning vliegt met deze An-2 door heel Nederland en aangrenzende landen.

Het toestel wordt tegenwoordig weer gemaakt door een Russische firma, die het toestel uitrust met een turbopropmotor en een nieuwe digitale cockpit. Dit toestel wordt de an3-t genoemd.

Bron: Wikipedia

Oh ja, die gele dubbeldekker is natuurlijk een Tiger Moth!

Terug naar vorige pagina