PAL-V Flying Car op Vliegveld Hilversum

13 juni 2014

Primeur: De vliegende auto PAL-V One heeft afgelopen week Vliegveld Hilversum bezocht! De PAL-V One is op Vliegveld Hilversum in de grote hangaar van Vliegschool Hilversum geïntroduceerd aan een groep genodigden.

De PAL-V One is het eerste ontwerp van het bedrijf PAL-V Europe NV dat in Raamsdonksveer is gevestigd. PAL-V staat voor “Personal Air & Land Vehicle”; je kunt met dit voertuig zowel over de weg rijden als door de lucht vliegen. Zo kom je altijd aan op de plaats van bestemming, ongeacht het weer.
Er is wereldwijd zéér grote belangstelling voor deze “Flying Car” van bijvoorbeeld particulieren, luchttaxibedrijven, hulpdiensten (bijv. vliegende doctors) en inspectiediensten (controle van leidingen, hoogspanningsmasten en verkeerspolitie).
De gebruikte technologie is afkomstig van een autogyro (niet te verwarren met een helikopter) en van een Carver, een driewielige auto/motorfiets die in snelle bochten naar binnen helt door middel van “Dynamic Vehicle Control”. De motor loopt op gewone autobenzine, zodat je overal kunt tanken.
Dit voertuig kan zich op de weg en in de lucht voortbewegen met een maximale snelheid van 180 km/uur. Het mag alleen opstijgen van vliegvelden en plaatsen die daarvoor speciaal zijn aangewezen. De PAL-V heeft een startaanloop van circa 160 meter nodig, en de landing vraagt slechts 30 meter.
Er is in de PAL-V One een dubbele besturing aangebracht. Het toestel vliegt in de lucht net als een gewoon vliegtuig met stick en gas. Het voetenroer heb je alleen nodig bij crosswind. Op de weg wordt het bestuurd met een gewoon autostuur en een gas-, rem- en koppelingspedaal. Op de weg zijn de rotorbladen en propeller ingeklapt.
De technologie van de autogyro maakt het toestel bijzonder veilig. Als de motor uit zou vallen zweef je op de draagkracht van de rotorbladen veilig naar de grond en kan je “op een postzegel” landen. De kosten per uur zijn minder dan de helft van een helikopter (die niet op de weg kan rijden).
Het prototype van de PAL-V (dat op de foto's wordt getoond) wordt nu doorontwikkeld tot een voertuig dat in serie zal worden geproduceerd. De eerste productiemodellen van deze 100% Nederlandse innovatie zullen in 2016 van de band afrollen.
Je hebt voor de besturing van de PAL-V One zowel een gewoon rijbewijs nodig als een vliegbrevet (RPL of PPL). Het is nu al mogelijk om een vliegopleiding te gaan volgen in een autogyro.

Terug naar vorige pagina