Vliegveld Hilversum bestaat 75 jaar in 2014

01 januari 2014

De werkzaamheden aan Vliegveld Hilversum werden in 1939 afgerond, aan de vooravond van de tweede wereldoorlog. Burgemeester Lambooy plaatste de eerste steen van het clubgebouw op 27 mei 1939.

Gedurende de oorlog hebben (heel kort) Nederlandse en daarna Duitse militairen het commando gevoerd over het jonge vliegveld. Na de oorlog is Vliegveld Hilversum (her-)opend door Prins Bernhard, die voor deze officiële gebeurtenis in zijn eigen vliegtuig (de PH-PBB, een Stinson) kwam aanvliegen.

Sinds de oorlog is Vliegveld Hilversum alleen voor burgerdoeleinden gebruikt. Vliegveld Hilversum (met EHHV als internationele code) is een vliegveld waar altijd veel vliegscholen en zweefclubs gebruik van hebben gemaakt. Het aantal lesvluchten maakt meer dan de helft uit van het aantal vliegbewegingen.

Vliegveld Hilversum is tegenwoordig een druk bezochte toeristische attractie in Hilversum. Vele duizenden bezoekers komen gratis genieten van "de kleine luchtvaart". Vaak in combinatie met een wandeling op de hei en een kopje koffie, lunch, diner of snack. Zeker in een mooi weekend kan je over de hoofden lopen!

Het vliegveld is natuurlijk ook een ontmoetingsplaats voor circa 1.200 actieve gebruikers: zweefvliegers, motorvliegers en parachutisten. Op de bladzijde "Bedrijven/Clubs" kunt u zien wie en wat er allemaal op EHHV gevestigd is. De Gemeentelijke politiek staat pal achter het veld, want zonder vliegveld was dit mooie groene gebied wellicht al dichtgebouwd en kwam het verkeer van Schiphol veel lager over het luchtruim van Hilversum...

Het jubileum wordt in 2014 met een aantal bescheiden activiteiten gevierd door de clubs en bedrijven die op Vliegveld Hilversum zijn gevestigd.

Terug naar vorige pagina